ZELFGEMAAKTE KIPPENBOUILLON
Ingrediënten
- 3-4 kipkarkassen
- 4 liter water
- 1-2 eetlepels appelciderazijn (of andere vorm van azijn)
- 2 uien, in vieren gesneden
- 2 grote winterwortels, in stukken
- 6 stengels bleekselderij, in stukken
- 6 tenen knoflook, geplet
- 2 laurierbladeren
- 6 peperkorrels
- ½ el (Keltisch ) zeezout
Voorbereidingstijd: 30 min | Kooktijd: 24 uur
Bereiding
- Plaats de kipkarkassen in een grote soeppan en voeg het water en de appelciderazijn toe.
- Zet deze op het vuur totdat de bouillon begint te koken. Laat ‘m vervolgens 24 tot 48 uur op laag vuur pruttelen. De botten worden nu langzaam helemaal week en alle goede eigenschappen worden eraan onttrokken.
- Voeg de laatste 8 uur de overige ingrediënten toe en zet het vuur nog even heel hoog totdat de bouillon weer begint te pruttelen. Zet hem dan weer lager.
- Na ongeveer 4 tot 8 uur kun je de bouillon gaan zeven.
- Gebruik hiervoor een kaasdoek, hydrofiele luier of theedoek om eventuele botsplinters te verwijderen. Leg deze in een zeef en giet dan de bouillon erdoorheen.
- Je kunt de bouillon nu gelijk drinken of als basis voor een kippensoep gebruiken